Uit onderzoek (1) van de Task Force Kinderveiligheid blijkt dat 73 % van de ouders hun kinderen (0-4 jaar) niet veilig vervoert in de auto. Nagenoeg alle ouders hebben autostoeltjes aangeschaft en zijn er zelf van overtuigd dat hun kind veilig in de auto zit. Tijd dus om deze kloof te dichten!

Het onderzoek van de Task Force wijst uit dat driekwart van alle kinderen tussen de 0 en 4 jaar veiliger in de auto vervoerd kan worden. Zo zit 15% van de kinderen niet in de juiste stoel. Ouders stappen vaak te snel over naar een grotere autostoel. 33% van de autostoelen is niet juist bevestigd en 41% van de kinderen zit niet goed in de autostoel vast.

Andere gesignaleerde fouten bij babyautostoeltjes zijn bovendien: de beugel in de onjuiste stand, het vergeten uit te zetten van de air bag of het kind toch voorwaarts vervoeren.

Aanpak nodig
Er valt dus nogal wat te winnen qua veilig vervoer. Daarom roept de Task Force alle ouders met jonge kinderen op de volgende checks uit te voeren:

  1. Dubbelcheck of je de juiste autostoel voor jouw kind hebt (of koopt) en stap niet te snel over naar een grotere stoel. Ziewww.veiligheid.nl.nl/indeauto voor een keuzewijzer. Vanaf eind 2013 komen er nieuwe autostoelen op de markt: i-Size. Hierin kunnen kinderen langer achterwaarts vervoerd worden én ze worden standaard getest op zijwaartse botsingen.
  2. Pak de handleiding van de autostoel er nog eens bij en check of de stoel goed is bevestigd. Kies een ISOFIX aansluiting indien mogelijk, dit maakt correct bevestigen gemakkelijker. De nieuwe I-size stoelen worden standaard bevestigd via ISOFIX.
  3. Zet je kind strak in de gordels; anders werken ze niet.

Uitgebreide instructie vindt u op: www.veiligheid.nl.nl/indeauto.

Om zoveel mogelijk ouders te bereiken promoten alle partners van de Task Force de instructiefilm via online- & social media. We hopen dat veel ouders de film delen.
Daarnaast wordt er geflyerd op parkeerplaatsen van kinderspeeltuinen, pretparken en dierentuinen. Artsen- en verpleegkundigen in ziekenhuizen én retailers worden getraind in directe voorlichting en consultatiebureaus en Centra voor Jeugd & Gezin verspreiden informatiefolders.

Over de Task Force Kinderveiligheid
De afgelopen 5 jaar is het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen (0-12 jaar) die betrokken waren bij een verkeers- of ander ongeval met 35% gestegen (2). Elk jaar komen er 160.000 kinderen op een Spoedeisende Hulpafdeling terecht na een ongeluk, 19.000 van hen moeten worden opgenomen en 4.380 van hen zijn zo ernstig gewond dat zij er levenslange fysieke beperkingen van ondervinden. Gelukkig daalt het aantal doden, onder meer door de verbeterde acute medische zorg.

Tot nu toe was er in Nederland veel aandacht voor preventie en met effect: Nederland is één van de veiligste landen voor kinderen ter wereld! Tegenwoordig heeft kinderveiligheid echter geen prioriteit meer in het gezondheidsbeleid; alle voorlichtingscampagnes zijn gestaakt. Om Nederland veilig te houden voor onze kinderen blijft aandacht voor het onderwerp essentieel.

Daarom hebben VeiligheidNL, Erasmus MC, Universitair Medisch Centrum Utrecht, Verbond van Verzekeraars en Maxi-Cosi hun krachten gebundeld in de Task Force Kinderveiligheid. Er is namelijk nog veel te winnen waar het gaat om bijvoorbeeld het voorkomen van verdrinking, verstikking en verbranding. Ook valongevallen zijn nog talrijk en het vervoer van kinderen in de auto kan veel beter. De Task Force heeft als doel om ouders de juiste aandachtspunten en tips te geven. Ouders willen natuurlijk dat hun kind gezond en veilig opgroeit en de Task Force Kinderveiligheid helpt ze daarbij. Als eerste vraagt de Task Force nu aandacht voor veilig vervoer in de auto.

1. Observatieonderzoek Veilig vervoer jonge kinderen in de auto door de Task Force Kinderveiligheid – mei 2013, steekproef van 309 kinderen van 0 tot 4 jaar.
2. Letselinformatiesysteem VeiligheidNL 2007-2011

Bron: http://www.veiligheid.nl/nieuws/driekwart-kinderen-onveilig-vervoerd-in-de-auto