Hoe lang mag een baby in een autostoeltje zitten?

Het autostoeltje is niet alleen een autostoeltje, maar wordt soms ook gebruikt als kinderwagen door het op een onderstel te plaatsen of als wiegje of zitje. Handig, maar hoe lang mag een baby maximaal in een autostoeltje zitten?

Ontwikkeling

Het is belangrijk dat baby’s zich zoveel mogelijk vrij kunnen bewegen vanwege hun motorische ontwikkeling en de ontwikkeling van de arm-, rug- en nekspieren. Zit je baby in een Maxi-Cosi of vergelijkbaar autostoeltje, dan is hier geen ruimte voor. Het advies is dan ook om je baby niet langer dan twee uur achter elkaar in het stoeltje te laten zitten. Wanneer een baby vaker langere tijd in een autostoeltje zit, heeft hij bovendien meer kans om een voorkeurshouding te ontwikkelen en op afplatting van de schedel.

Andere risico’s

Een andere reden om je baby niet te lang in een Maxi-Cosi te laten zitten is dat er volgens experts een (weliswaar klein) risico bestaat op ademhalingsproblemen en zelfs verstikking of wiegendood. Dit geldt met name voor jonge baby’s. Het hoofdje van een baby kan namelijk naar voren kunnen zakken, waardoor de kaak op de borst komt te zitten en ademen moeilijker wordt.

Op reis

Ga je op vakantie of een dagje weg, dan is de kans groot dat je langer dan twee uur in de auto zit en je baby langere tijd in het autostoeltje. Het is  verstandig om je kindje lekker te laten liggen.

Tips voor het gebruik van een autostoeltje

  • Laat je baby niet langer dan twee uur per dag zitten
  • Gebruik de autostoel echt alleen als autostoeltje
  • Laat je baby bij een langere een lange autorit lekker liggen. Ze slapen beter en langer!